1. Home
  2. Over ons
  3. Nieuws
  4. Week van de Circulaire Economie
06.02

Week van de Circulaire Economie

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie, een jaarlijkse campagne week waarin aandacht wordt besteed aan het realiseren en versnellen van een circulaire economie. Door het hele land worden op verschillende locaties events, workshops en seminars georganiseerd. Voor Van Gerrevink als recyclingbedrijf is dit een onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn. Maar wat houdt een circulaire economie precies in? En hoe kunt u hier als ondernemer aan bijdragen?

Een lineaire economie

In Nederland, en vele landen om ons heen, is het economisch systeem doorgaans lineair. Dit houdt in dat natuurlijke grondstoffen worden verwerkt tot producten en deze producten worden na verkoop en gebruik weggegooid. Deze producten belanden dus rechtstreeks op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Daarna kunnen we er niets meer mee en is alle waarde definitief verloren. Met dit systeem putten we de natuurlijke grondstoffen uit en ontstaan er tekorten. De afgelopen twee jaar hebben we de economische gevolgen van deze tekorten kunnen merken. Bovendien wordt de berg afval steeds groter, als we afval niet recyclen.

De circulaire economie

Binnen het circulaire systeem wordt er anders naar afval gekeken. In plaats van een rechtstreekse weg naar de vuilnishoop, worden grondstoffen van elkaar gescheiden en opnieuw gebruikt. Hierdoor ontstaat een eindeloze cyclus van grondstof naar verwerking naar grondstof. In onderstaand model ziet u hoe de circulaire economie in de praktijk werkt.

Recyclingpercentage van 95%

Van Gerrevink zet zich al 5 generaties lang in voor het recyclen van grondstoffen. Vandaag de dag recyclen we maar liefst minimaal 95% van al het ‘afval’ dat wordt binnengebracht. Dit wordt gerecycled en aangeboden als secundaire grondstof bij onze afnemers.

Papier wordt door onze partners weer verwerkt tot nieuw papier. Hout wordt spaanplaat, metaal wordt nieuw metaal enzovoorts.

Van Gerrevink is uw kennispartner op het gebied van circulaire afvalstromen. Daarnaast adviseren wij over het verduurzamen van uw organisatie. Met behulp van een afvalscan brengen wij uw afvalstromen in kaart, met als doel het maximaliseren van uw opbrengsten en het minimaliseren van uw kosten. Zo houdt u er ook echt iets aan over.

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.