Geschiedenis
De Opkomst van papiermakers Van Gerrevinck
Dirck Warners bouwt en exploiteerd een volmolen (vollen is vervilten van wollen weefsels) aan de Grift in Apeldoorn, de molen werd in 1648 omgebouwd tot papiermolen.
Papiermerk L.V.G.: Amerika’s Onafhankelijkheidsverklaring
In maart 1774 vraagt Lubbertus van Gerrevink bij de Staten van Holland het papiermerk L.V.G. aan. Het is op door van Gerrevink geproduceerd papier met dit beeldmerk dat de Amerikaan Thomas Jefferson in juli 1776 de “Declaration of Independence” schrijft.
Veiling van de papiermolen
De papiermakers Van Gervinck hebben in 1877 hun organisatie opgeheven, omdat er steeds meer gebruik werd gemaakt van moderne machines. De molen werd geveild en met de opbrengst daarvan konden schulden gesaneerd worden en kon Reinier van Gerrevink (1831-1891) met een schone lei opnieuw beginnen.
Handelsonderneming in Apeldoorn
Reinier van Gerrevink startte op 27 oktober 1879 aan de Nieuwstraat / hoek Mariastraat een handel in lompen, huiden, oud papier, beenderen en vellen en na zijn overlijden in 1891 nam eerst zijn vrouw en later zijn zoons Derk (1871-1920) en Reinier (1873-1947) het bedrijf over.
Oprichting Geb. Van Gerrevink
In 1900 wordt de bedrijfsnaam gewijzigd in ‘Gebr. van Gerrevink’.
2e Wereld Oorlog
Rond 1925 werd de zoon van Derk van Gerrevink, Reinier van Gerrevink (1907-1944) in de zaak opgenomen. Reinier werd in 1944 opgepakt voor het helpen van onderduikers en geallieerde piloten en door de Sicherheitsdienst gefusilleerd. Ter nagedachtenis daaraan staat hij samen met enkele anderen vermeld op het monument op het terrein van ’s Heerenloo aan de Voorwaarts in Apeldoorn. Vanaf 1929 vormen zijn neven Reinier (1911-1990) en Jacob Derk (1922-2009) de directie van het bedrijf.
Sint Maarten 2
Het bedrijf aan de Nieuwstraat wordt meerdere malen uitgebreid en verbouwd totdat het bedrijf zich in 1972 vestigt op de huidige locatie, Sint Maarten 2
Naamswijziging Gebr. Van Gerrevink naar Van Gerrevink B.V.
Nadat één van de broers, Reinier uit het bedrijf stapt blijft Jacob Derk eigenaar. In 1991 draagt hij het bedrijf over aan zijn zoon Rinke (1952-2012), die daarmee als vierde generatie volledig eigenaar is. De naam gebroeders van Gerrevink is niet meer passend en wordt net als de rechtsvorm aangepast in Van Gerrevink bv.
Vijfde generatie Van Gerrevink
Nadat Rinke van Gerrevink in 2012 komt te overlijden wordt de vijfde generatie, Marc van Gerrevink eigenaar van het bedrijf. Samen met Adriaan de Putter vormt hij momenteel de directie van de Van Gerrevink Groep.
Heden
Op 15 december wordt het Apeldoornse transportbedrijf Jan Zevenhuizen B.V. overgenomen van de familie Bosman. De afvaltak van Jan Zevenhuizen wordt ondergebracht bij van Gerrevink en Jan Zevenhuizen gaat als zelfstandig bedrijf binnen de van Gerrevink groep verder als specialist in infra, sloop en transportwerkzaamheden.