Elektronica-afval inleveren: veilig, voordelig en conform wet- en regelgeving
Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) verantwoord inleveren is voor bedrijven nu nóg voordeliger.
Te veel van alle afgedankte elektrische apparaten (te herkennen aan een stekker of -plek voor- een batterij) blijven liggen of verdwijnen zelfs in het afval, terwijl deze gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Van Gerrevink maakt het bedrijven vanaf nu gemakkelijk om elektrisch afval verantwoord in te leveren (mogelijk voor een opbrengst) of op te laten halen.
Verkopers van elektronica aan particulieren zijn verplicht actief aan te bieden om de oude elektronica gratis in te nemen.
Voor bedrijven is dat net anders , zij zijn als ontdoener verplicht om zorg te dragen voor een passende verwerking van hun elektronisch afval.
Cenelec/WEEELABEX gecertificeerde bedrijven zijn door de minister als passende verwerking gedefinieerd. Van Gerrevink is zo’n bedrijf!
In het meeste elektronica-afval zitten waardevolle grondstoffen, zoals goud, tin of platina. Door goed te sorteren en scheiden is het uiteindelijk mogelijk om deze grondstoffen terug te winnen. Daarom is veel AEEA ook geld waard. Een deel van het AEEA (zoals koelkasten of monitoren) beval giftige stoffen. Omdat die op een veilige manier verwijderd moeten worden, kosten deze stromen geld om te verwerken.
Doordat wij een samenwerking zijn aangegaan met de producentenorganisatie Stichting Open, krijgen wij nu een vergoeding voor de verwerking van deze stromen, kunnen we een hogere opbrengst betalen voor de waardevolle apparaten en lagere kosten rekenen voor het verwerken van AEEA.
Deze apparaten zamelen wij voor u in
Van Gerrevink is inzamelpunt voor bedrijfsmatig AEEA. Wij zamelen de volgende categorieën in:
- Warmte- of koude-uitwisselende apparatuur:
- koelkasten, vriezers, warmtepompen etc.
- U betaalt ons een vergoeding
- Schermen, monitors en apparatuur met schermen met een oppervlakte boven de 100 cm2:
- Schermen, laptops, televisies etc.
- U betaalt ons een vergoeding
- Lampen:
- TL balken, peertjes, inclusief hogedruknatriumlampen en metaalhalogenidelampen
- U betaalt ons een vergoeding
- Grote apparaten, met afmetingen van meer dan 50cm
- Wasmachines, vaatwasmachines, kooktoestellen, kopieerapparaten, elektrische fietsen etc.
- U krijgt van ons een vergoeding
- Kleine apparaten, met afmetingen van minder dan 50cm
- Stofzuigers, magnetrons, elektronisch speelgoed, gereedschap etc.
- U krijgt van ons een vergoeding
- Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur
- telefoons, routers, printers, toetsenborden, desktops etc.
- U krijgt van ons een vergoeding
Voor materiaal dat u volgens CA+ laat vernietigen (harde schijven, computers) betaalt u een vergoeding Dit materiaal wordt in een apart proces verwerkt.
Denk aan de batterijen
Batterijen uit de apparaten moeten we apart verwerken. Deze vormen namelijk een groot brandrisico. Aangezien het verwijderen van batterijen handwerk is, kan het zijn dat voor AEEA waar batterijen in zitten alsnog betaald moet worden. Vraagt u onze mensen altijd om advies hoe u het beste met batterijen om kunt gaan.