Het is alweer drie maanden geleden dat wij werden voorzien van 1336 (!) zonnepanelen. De redactie van deze nieuwsbrief vroeg Marc van Gerrevink wat de eerste opbrengsten zijn.

 

“Op een dag wordt nu ruim 2 Megawatt opgewekt. We hebben zelfs een piek gehad van 2,5 Megawatt op één dag. Er wordt nu regelmatig meer opgewekt, dan dat wij zelf nodig hebben. Al onze loodsen liggen vol met zonnepanelen, waardoor wij in theorie volledig ons eigen vermogen opwekken. Doordat we geen eigen buffer hebben, hebben we het net nog wel nodig.” verteld Marc.

 

Het project begon ruim 4,5 jaar geleden door het afstudeeronderzoek van Carst Plaggenmarsch, nu Logistiek- en kwaliteitsmanager bij Van Gerrevink. De opdracht was het inventariseren van de energiehuishouding, energiebesparingsmaatregelen en energiemanagement. En zoals hij zelf zegt: “In tegenstelling tot veel onderzoeken is mijn rapport niet op de stapel in de kast terecht gekomen. De afgelopen jaren heeft van Gerrevink diverse maatregelen getroffen om efficiënter met de energiehuishouding om te gaan en zijn we vanaf heden dus ook praktisch zelfvoorzienend in ons stroomgebruik!”

 

Voordat het zover was, moesten eerst de loodsen versterkt worden. Extra draagbalken waren nodig om het extra gewicht van het dak te kunnen dragen. Er kwam nieuwe dakbedekking en een oude lichtstraat moest dicht. Hiervoor was vorig jaar al LED-verlichting geplaatst.

 

Deze ontwikkelingen passen helemaal bij het beleid van Van Gerrevink. “Wij hebben een passie voor de circulaire economie en houden van innovaties.”