Per 1 juli 2019 hogere opbrengst inbreng elektrische apparaten

Dit jaar bereikten producenten van elektronische en elektrische apparaten en de MRF (Metaal Recycling Federatie) een akkoord over een Stimuleringsregeling voor de inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Om de door de Europese overheid gestelde doelstelling van 65 procent voor inzameling en recyclen AEEA te bereiken, gaat per 1 juli 2019 een extra uitbetaling per ton ingebrachte apparatuur van kracht.

Inzamelingscertificering
Uitbetaling van deze vergoeding loopt via WeeeLabex-gecertificeerde ondernemingen, waartoe Van Gerrevink behoort. In Nederland is de WeeeLabex-certificering vanaf 1 juli 2015 verplicht voor alle verwerkers van AEEA. WeeeLabex, staat voor Waste Electric and Electronic Equipment LABel of Excellence en is een kwaliteitskenmerk voor de veilige en hoogwaardige verwerking van AEEA. Het certificaat wordt bij ons jaarlijks door Kiwa geaudit.

De productenorganisaties
Europese wetgeving (2012/19/eu) schrijft voor dat producten verantwoordelijk zijn voor de verantwoorde verwerking van de elektrische apparatuur die zij op de markt brengen. In 2019 is het de producenten ten doel gesteld om minimaal 65 massaprocent van het door hun op de markt gebrachte materiaal terug te halen. De meeste Nederlandse producenten hebben zich verenigd in twee collectieven WEEENL en Wecycle. Deze collectieven halen het streefpercentage echter niet. Vandaar dat zij nu hebben besloten om schroothandelaren die de beschikking hebben over het MRF keurmerk met AEEA module een vergoeding uit te betalen voor het door hun apart ingezamelde AEEA. Deze gecertificeerde schroothandelaren mogen het materiaal niet bewerken en moeten het voor bewerking doorleveren aan een WeeeLaBex gecertificeerd bedrijf. Via dit bedrijf krijgen zij vervolgens de stimuleringspremie uitbetaald.

Van mobiele telefoon tot wasmachine
Van Gerrevink is beschikt zowel over het MRF Keurmerk als een WeeeLaBex certificaat waardoor bedrijven, particulieren en MRF leden bij van Gerrevink al hun elektronica kunnen inleveren voor een verantwoorde verwerking en recycling. Dit kan gaan om kleine apparaten, zoals mobiele telefoons en printplaten, maar ook om allerhande witgoed, zoals een wasmachine, koelkast of magnetron. Bedrijven kunnen hun AEEA ook door Van Gerrevink laten ophalen.

Benieuwd hoeveel EXTRA uitbetaling u kunt verwachten? Neem contact met ons op!