Vandaag is de International E-Waste day. Deze dag is in het leven geroepen omdat er wereldwijd enorm veel elektronische afval niet wordt gerecycled. Namelijk slechts 17,4% van het e-afval van 2019 werd ingezameld en gerecycled (Bron: VN). Terwijl er een recordaantal van 53,6 miljoen ton (Mt) is vrijgekomen. Dit was zelfs een stijging van 21% in vijf jaar tijd.

Deze cijfers betekenen dat 44,3 miljoen ton aan e-waste werd gestort, verbrand of illegaal werd verhandeld. Dit betekent tegelijkertijd een enorm verlies van waardevolle en kritische grondstoffen. Daarbij veroorzaakt het ernstige gezondheids-, milieu- en maatschappelijke problemen door illegale overbrenging van afval naar ontwikkelingslanden.

Zelfs in Europa, dat wereldleider is op het gebied van recycling van e-waste, wordt slechts 42,5% van het e-waste officieel als ingezameld en gerecycled gerapporteerd. Daarbij verhindert het gebrek aan publieke bewustwording landen om circulaire economieën voor elektronische apparatuur te ontwikkelen.

Wij hebben juist een passie voor de circulaire economie. Al sinds 2016 beschikken wij over het Weeelabex certificaat. Dit betekent dat wij voldoen aan de uniforme en Europese regels voor de verwerking en recycling van afgedankte electronica. Jaarlijks rapporteren wij de verwerkte volumes en bereikte recyclingresultaten aan de Weeelabex organisatie. Zij zien op die manier erop toe dat de recyclingdoelstelling van 85% van alle op de markt gebrachte producten worden behaald.

Mocht je vragen hebben, wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op.