Jaarlijks verdwijnen er meerdere opslagcontainers, maar met de ConTracker niet meer. Een grote container kost ongeveer €7.000,-. Door deze uitvinding moet een einde komen aan het kwijt raken of gestolen worden van containers.

Marc van Gerrevink en ICT-bedrijf JENG zijn de twee initiatiefnemers. Tijdens de ontwikkeling haakten nog drie andere bedrijven uit Apeldoorn aan. De vijf bedrijven samen hebben 3000 containers en zij bedachten een track & trace-systeem waarmee je kunt zien waar een container zich bevindt. “Nee, het bestond nog niet”, zegt Marc van Gerrevink, “en eindelijk nu wel.”

Het gebeurt dat een container (waarde €7000,-) vol afval van grondkabels (waarde €10.000,-) gestolen wordt. “De container stond klaar om opgehaald te worden voor recycling” vertelt Marc. “Je kunt het koper uit de grondkabels hergebruiken, maar ook de mantel eromheen, bijvoorbeeld voor linoleum. De volgende dag was alles weg, waarheen? Wie zoiets steelt? Geen idee.”

Alleen al de vijf bedrijven in Apeldoorn raken er jaarlijks tientallen kwijt. “Alle bedrijven met containers voor bouwafval, opslag en transport hebben er last van. We zetten onze containers achter hekken die op slot staan en weigeren soms zelfs klanten als we ze niet op een goede en veilige plek kunnen achterlaten.”

“Wij zijn om tafel gegaan met JENG. Het Apeldoornse ICT-bedrijf zag direct goede mogelijkheden. Vervolgens heb ik drie collega’s hier uit Apeldoorn gebeld met de vraag of ze meededen. Want de ontwikkeling van een heel nieuw systeem kun je beter met meer doen.”

Kisjes Transport en Verhuur, Jan Zevenhuizen en afvalbeheerder Circulus Berkel omarmden het initiatief van Van Gerrevink meteen en met JENG gingen zij aan de slag. De ontwikkeling van hun ConTracker duurde twee jaar. Directeur Jeroen van Bussel van JENG: ,,Het klinkt zo eenvoudig maar er komt nogal wat kijken bij een complete oplossing.’’ Dat is heel andere koek dan een eenvoudige tracker die je met een magneetje onder een auto plakt en met een paar muiskliks op veel websites kunt bestellen, wil hij maar zeggen.

,,De batterij moet tien jaar werken zonder dat je die steeds moet opladen. De tracker moet tegen een stootje kunnen, extreme omstandigheden verdragen. Verder heb je sensoren die beweging registeren, het gps-systeem, de dataverwerking en je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat ‘een verdachte melding’ snel terechtkomt bij een beveiligingsbedrijf en de politie.’’ De politie kan de ConTracker volgen en de dief oppakken. Maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld Van Gerrevink zelf ‘vergeten containers’ terug kan vinden.

,,Het klinkt misschien raar, maar dat komt nog wel eens voor. Alleen al bij ons raken er vier, vijf per jaar zoek. Een deel vinden we terug, een deel niet. Er is gewoon geen sluitende administratie om zoiets te voorkomen. Containers wisselen we voortdurend van plek.’’ Daar worstelen alle containerbedrijven mee, weet hij. ,,Ook grote multinationals.’’ Daarom denken Van Gerrevink en Jeroen van Bussel dat zij met hun ConTracker een gat in de markt hebben gevonden. De signalen staan goed. Van Bussel: ,,We presenteerden een prototype van onze ConTracker op de Vakbeurs Recycling november vorig jaar in Gorinchem en de belangstelling was erg groot.’’

De ConTracker ziet eruit zoals op de foto hierboven. Het apparaat wordt met speciale lijm ‘die je niet kunt verwijderen’ vastgezet op containers en blijft ook onder extreme omstandigheden zijn werk doen, belooft Jeroen van Bussel, een van de ontwerpers. (foto Rob Voss) De ConTracker gaat per stuk ongeveer 100 euro kosten. De behuizing is hufterproof en speciaal voor ConTracker ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een nieuwe versie van ConTracker is al in studie. Idee is dat die bijvoorbeeld ook een signaal afgeeft als de container vol zit.

 

ConTracker communiceert via LoRa

Het track-and-trace-systeem voor containers ConTracker werkt via LoRa. Dat is een draadloos netwerk waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren en informatie uitwisselen net zoals 4G en wifi. Het systeem wordt daarom ook wel Internet of Things (IoT) genoemd.
Voordeel: LoRa vraagt heel weinig stroom. Met LoRa kun je niet telefoneren of filmpjes kijken maar wel eenvoudige data razendsnel uitwisselen. Bijvoorbeeld die van de ConTracker die precies registreert waar een container staat en of die op een wat ongebruikelijk tijdstip plotseling in beweging komt.
Als dat gebeurt krijgt de meldkamer van het beveiligingsbedrijf C24 een signaal.
Een C24-medewerker checkt bij het (container)bedrijf of het kan zijn dat zijn container op dat ongewone tijdstip op transport gaat. Zo niet, dan slaat C24 alarm bij de politie, die op een scherm precies kan meekijken waar de container zich bevindt en heen gaat.